top of page
Writer's picturePFHSC

Skolioza kod djevojčica - šta roditelji trebaju znati?

Skolioza je stanje u kojem dolazi do bočnog zakrivljenja kičme, a najčešće se javlja tokom perioda brzog rasta u pubertetu. Roditelji djevojčica trebaju biti posebno svjesni ovog problema, jer je skolioza značajno češća kod djevojčica nego kod dječaka. U ovom tekstu obrađujemo temu "Skolioza kod djevojčica - šta roditelji trebaju znati?" i dajemo odgovore na neka od važnih pitanja.

 

1.    Koliko često se skolioza javlja kod djevojčica?

 

Deformiteti kičme, a posebno idiopatska adolescentna skolioza (skolioza čiji su faktori nastanka doktorima nepoznati) su čak i do osam puta češći kod djevojčica nego kod dječaka. Idiopatska adolescentna skolioza najčešće se javlja tokom puberteta, između 10 i 15 godina starosti. U ovom periodu, kičma brzo raste i promjene u mišićno-koštanom sistemu mogu dovesti do razvoja skolioze. Ovakvom razvoju naročito pogoduje činjenica da se djevojčice mnogo manje kreću od dječaka, pa su zbog toga manje izložene aktivnostima koje doprinose jačanju mišićno-koštanih struktura.

 

2.    Kakve negativne posljedice skolioza ostavlja na život djevojčice?

 

Skolioza može imati različite negativne posljedice na život djevojčice:

 

Fizičke posljedice: Skolioza može uzrokovati bol u leđima, smanjiti fleksibilnost i ograničiti fizičke aktivnosti. U težim slučajevima, može doći do problema s disanjem i funkcijom srca zbog pritiska na pluća i srce.Narušen rad pluća i srca može se odraziti i na sveukupnu fiziologiju djevojčice, zbog čega može biti sklonija razvoju metaboličkih poremećaja (problemi sa kilažom, inzulinska rezistencija, dijabetes, PCOS, neredovni ciklusi…).

Psihološke posljedice: Zakrivljenost kičme može uticati na samopouzdanje i samopoštovanje djevojčica, posebno u adolescenciji kada je tjelesni izgled važan za socijalnu interakciju.

Funkcionalne posljedice: Nepravilno poravnanje kičme može dovesti do problema s hodanjem, trčanjem i obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, čime se smanjuje ukupni kvalitet života.


Vježbe za skoliozu
skolioza kod djevojčica

 

3.    Individualizirani trening snage i skolioza kod djevojčica - šta roditelji trebaju znati?

 

Individualizirani trening snage igra ključnu ulogu u prevenciji i tretmanu idiopatske adolescentne skolioze:

Jačanje paraspinalnih mišića: Trening snage jača mišiće duž kičme, što pomaže u održavanju pravilnog poravnanja kičme i smanjuje rizik od deformiteta.

Poboljšanje posturalne kontrole: Specifične vježbe za korekciju posture pomažu u prevenciji skolioze i drugih posturalnih deformiteta.

Ravnomjeran razvoj mišića: Trening snage osigurava balansiran razvoj mišićnih grupa, izbjegavajući mišićne disbalanse koji mogu dovesti do skolioze.

Povećanje gustine kostiju: Vježbe snage stimulišu povećanje gustine kostiju, čime se smanjuje rizik od koštanih problema u kasnijem životu.

Prevencija povreda: Jači mišići pružaju bolju zaštitu zglobovima i kostima, smanjujući rizik od povreda koje mogu pogoršati stanje kičme.

4.    U kojem uzrastu treba početi sa treningom snage?

 

Rana intervencija (6-10 godina)

Uvođenje osnovnih vježbi snage može početi već u ranoj fazi osnovne škole, pod stručnim nadzorom. Ove vježbe pomažu u razvoju osnovne muskulature i posturalne kontrole. U ovom periodu, vježbe snage se realiziraju kroz igru, pa su igraonice, školice sporta i igra vani najbolji modaliteti za unaprjeđenje snage.

Pubertetski period (10-15 godina)

Ovo je kritičan period za uvođenje specifičnijih programa treninga snage usmjerenih na stabilizaciju i jačanje mišića koji podržavaju kičmu. Unaprjeđenje funkcionalnosti cijelog tijela, sa akcentom na jačanje refleksnih stabilizatora kičmenog stuba, i gornjih i donjih ekstremiteta može značajno pomoći u prevenciji deformiteta i smanjenju simptoma ako se deformiteti već javljaju.

Adolescenti (15+ godina)

Nastavak ili intenziviranje programa treninga snage s ciljem održavanja mišićne mase i funkcionalne stabilnosti je ključno za održavanje zdravlja kičme kroz cijelu adolescenciju i odraslu dob.

5.    Zaključak

Rana intervencija i pravovremeno uvođenje individualiziranog treninga snage mogu značajno doprinijeti prevenciji i tretmanu skolioze kod djevojčica. Roditelji trebaju biti svjesni važnosti redovnih kontrola i praćenja razvoja djece, kako bi se deformiteti kičme otkrili i tretirali na vrijeme. Kontinuirani programi vježbanja pod stručnim nadzorom ključni su za održavanje zdravlja kičme i poboljšanje ukupne mišićno-koštane funkcije.

 

Ukoliko imate kćerku uzrasta 10+, budite proaktivni, nemojte čekati da se jave problemi, pa tek onda da reagujete. Preventivni pristup je uvijek najbolji. Mi u PFHSC radimo testiranje funkcionalnosti kretnih obrazaca, koje može pokazati da li vaša kćerka ima funkcionalnu stabilizaciju u predjelu centralnog dijela tijela. Drugim riječima, možemo u ranoj fazi prepoznati da li postoje rizici da se razvije idiopatska skolioza ili neki drugi deformitet kičme. Zato, javite se i zakažite testiranje ovdje ili putem emaila info@pro-fit.ba ili putem Instagram profila @team_pfhsc

 

 

80 views0 comments

Comments


Logo bez strelice.png
bottom of page